Mainos

Ammatin salaisuus – Hyvä työasento ja oikea mitoitus

Ammatin salaisuus – Hyvä työasento ja oikea mitoitus
10. toukokuun 2019 sup@freemindsmedia.com

10. toukokuuta 2019

Ammatin salaisuus – Hyvä työasento ja oikea mitoitus

Teksti: Kaj Kalin
Kuvat: Salli-tuoli

Särkeekö pää? Ovatko hartiat jumissa? Kampaamo on fyysisesti kova työpaikka, elleivät työntekijän ja ympäristön väliset mitoitukset ole kunnossa. Hyvä ergonomia ylläpitää terveyttä.

Parturi-kampaajan työ voi ottaa voimille. Kaikki tapahtuu seisten ja käsityönä. Jopa 40% alan ammattilaisista on potenut niska- ja hartiavaivoja. 30% on kärsinyt selkäkivuista. Hiusten kuivaus lienee rasittavin työvaihe. Niinpä esimerkiksi Saksassa on kampaamoja, joissa asiakkaat voivat halutessaan itse hoitaa föönauksen.

Salonki on vaativa näyttämö

Ammatin asettamat vaatimukset ovat tuttuja myös orkesterimuusikoille, laulajille ja tanssijoille. Selän ja lantion oikea tasapainotus ja rento haara-asento (polvet hieman koukussa), on jokaisen oopperatähden hallitsema perustekniikka. Julkista työtä omalla vartalollaan tekevä kampaajakin on omalla tavallaan esiintyvä taiteilija. Salonki on näyttämö ja asiakkaat ovat yleisö. Jokainen hiustenkäsittely on ainutkertainen suoritus.

Kunnolliset työvälineet eliminoivat riskejä ja lisäävät turvallisuutta.

Lääketiede perustuu instrumenttien toimivuuteen. Mitä tapahtuisi, jos kirurgin tai hammaslääkärin työvälineet olisivat huonosti suunniteltuja?

Palveluammatit ovat toistotyötä

Parturi-kampaajan ammatti on välinekeskeinen. Tylsistä saksista alkavat kärsiä myös kampaajan käsivarret ja niska.

Toistuvat työliikkeet, eli toistotyö, voi kuluttaa niveliä ja tulehduttaa lihaksia. Käsien kohoasento ja jatkuva seisominen vaikuttavat hengitykseen ja verenkiertoon. Siksi oikeat työasennot ovat ammatinharjoittamisen ja sen jatkumisen ehto.

Kun kampaamon ergonominen suunnittelu ei toimi, se alkaa todennäköisesti näkyä poissaoloina, sairauskuluina ja työn tuottavuuden alenemisena. Siksi huolella valitut kalusteet ja työvälineet ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa. Laatu maksaa ja halpa tulee ajan mittaan kalliiksi.

Työpisteiden mitoitus on haastavaa, sillä ihmiset ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvinkin erilaisia. Leikkaus, pesu, päähieronta, kuivaus ja viimeistely on pitkäkestoinen suoritus.

Asiakastuoli ennen kaikkea

Pirkko Jaakkolan ura on kestänyt yli kolmekymmentä vuotta. Kysytäänpä häneltä, mikä on konkarin näkökulma kampaamon ergonomiaan.

”Hiusten muotoilu on jatkuvaa jumppaa. Siinä väännytään ja taivutaan, laskeudutaan ja kohotaan. Vaikeissa asennoissakin on säilytettävä tasapaino. Hyvän asiakastuolin hankinta on tärkeä päätös. Tuoli pitää saada riittävän korkealle ja vastaavasti alas. Kampaajan on voitava työskennellä ryhdikkäästi ja pystyssä asennossa.” Jaakkola tietää, että laatu maksaa mutta tulee ajan mittaan edullisemmaksi kuin halpismallien hankinta.

”Ostin aikoinani parikymmentä hydraulista tuolia salonkiini ja ne maksoivat paljon, 3700 markkaa kappale. Oli tärkeää, että ne nousivat niin korkealle, että pystyimme tekemään Sassoonin tasoitusmuotoilun seisten. Hinta oli kova, mutta ostin ne osamaksulla.”

Toinen, ehkä hieman yllättäväkin, näkökulma, liittyy peilien valintaan.

”Peilien pitää olla riittävän isoja. Kapearaamisiin peileihin en halua kurkistella. Peilini ovat aina olleet suuria. Tälläkin hetkellä peili on koko seinän suuruinen. Pitää nähdä heti mitä tekee. Asiakkaan ympärille on jäätävä tilaa.”

Vielä on syytä muistaa, että ihanteellinen asiakastuoli kääntyy oikealle ja vasemmalle 45 astetta, ei yhtään enempää eikä vähempää.

Tuettu työasento ja rentous

Vetreä ja liikunnallinen Jaakkola ei ole tarvinnut työasentonsa tueksi satulatuolia. Kaksiosainen Salli-tuoli on monen kampaajan suosikki. Se säilyttää selkärangan luonnollisen ”notkon” ja tukee puoliseisovaa asentoa. Hyvän tuki-istuimen parhain kallistuskulma on 130°.

Pesupaikan mitoituksessakin on syytä olla tarkka. Altaiden väliin pitäisi jäädä riittävästi tilaa, että tarvittaessa pääsee niiden sivulle. Hyvänä mitoitussääntönä on, että allas on kyynärpäiden tasolla. Altaan alle on jäätävä tilaa polville ja jaloille.

Pesun ja päähieronnan luulisi käyvän kampaajan voimille. Miten on, Pirkko Jaakkola?

”Mitään sellaista en ole huomannut. Rentoutan kroppani kaikissa työvaiheissa ja otan itsekin rennosti. Rentoutustekniikoiden hallitseminen on tärkeää. Asiakkaalle on myös varattava riittävästi aikaa. Aikataulujen vuoksi ei pidä stressata. Niitä ei pidä vetää liian kireiksi.”

Ilmapiirissä sen salaisuus

Hyvät työvälineet ovat kaikki kaikessa. Omaa työryhtiä voi pitää silmällä peilistä. Tärkeitä ovat myös ystävälliset sanat kollegoille ja salongin kannustava ilmapiiri. Älkäämme unohtako niitäkään.

MAINOS