Mainos

Mona Mether – Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Mona Mether – Oikeassa paikassa oikeaan aikaan
30. marraskuun 2018 bal@freemindsmedia.com

30. marraskuuta 2018

Mona Mether – Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Katuun on maalattu sinivihreä spiraalikuvio. Historiallisessa rakennuksessa sijaitsevaan loviisalaiseen kampaamoon noustaan portaita. Sitten ollaan reilusti maanpinnan yläpuolella. Enkelikello helähtää ja oven avaa Mona Mether, suomalaisen ekokampaamoajattelun karismaattinen äitihahmo.

Mona Mether
Mona aloitti matkansa ekokampaajaksi Kerstin Strömbergin kurssilla Ruotsissa 17 vuotta sitten.

Ilmiö nimeltä Mona
Liikkeen nimi on Monature ja siellä tuoksuu kukilta ja yrteiltä. Seinän vieressä lattialla on  väripigmenttipurkkeja. Vaikka on lokakuu, mieleen tulevat juhannus ja valoisat kesäyöt. Asiakastuolin edessä on hohtava kivikimpale. Se on vuorikristallia ja sen päällä voi lepuuttaa jalkojaan. Se on peräisin mineraalisuonesta, joka kulkee Monan kesäpaikan alla.

Mona on rakastettu opettaja ja ennakkoluuloton uudistaja. Pitkälti juuri hänen
vaikutuksestaan Suomessa on nykyisin pohjoismaiden laajin ja tasaisesti kasvava
ekokampaamoverkosto. Mona Mether on ilmiö.

Monature

Monaturessa on kesäisen aistikas tunnelma myös talvella.Monaturen tunnistaa Loviisan katukuvassaMonaturen ekoaatteet heijastuvat maanläheisessä sisustuksessa ja kadun kukkamaalauksessa.

Valtion suojeluksessa
Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, ekokampaajat ovat olleet Suomessa Opetushallituksen
suojeluksessa; tuettuna täydennyskoulutuksena. Ensi vuoden tammikuusta sektorin uskottavuus kasvaa entisestään, kun ekologinen hiusten- ja ihonhoito ovat osa erikoisammattitutkintoa.

Kampaamon luonnonelementtejäMonan kampaamossa on tämän mineraalin lisäksi toinen isompi kimpale, jossa asiakas voi lepuuttaa jalkojaan.

Ekokampaamoliikkeen suosiota maassamme saattaa selittää myös suomalaisten erityisen vahva luontosuhde. Metsä on jokamiehen retriitti. Kaksikielinen koulutus ja perehdytys alalle tapahtuu ammattioppilaitos Prakticumissa (Yrkesinstitutet Prakticum, Helsinki/Porvoo). Uusia oppilaita riittää ja kurssi kestää 9 kuukautta. Sen aikana perehdytään hiusten hoitoon, kasvivärjäykseen,
energialeikkaukseen ja yrittäjyyteen. Oppimateriaalina käytetään Monan ja muiden alan asiantuntijoiden kirjaa Luonnollista kauneutta – Ekologista hiustenhoitoa. Ilahduttavaa kyllä, kirjan näkee yhä useammin jo myös ”normikampaamojen” hyllyillä.

Lue koko artikkeli Hair Magazinen joulukuun numerosta

Teksti: Kaj Kalin
Kuvat: Kai Sairanen


MAINOS