Mainos

Vallankumous on alkanut

Vallankumous on alkanut
31. tammikuun 2018 bal@freemindsmedia.com

31. tammikuuta 2018

Vallankumous on alkanut

Uusi kampaajasukupolvi on käynnistänyt asennemuutoksen, joka korostaa yhteisöllisyyttä ja rohkeutta. Erinomaisia esimerkkejä tästä ovat kampaajat Noora Vienola ja Lauri Suvanto.

Kampaajat Noora Vienola ja Lauri Suvanto ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2013. Viimeksi he häikäisivät Wellan kouluttajina kohutussa Unplugged-näytöksessä.

Ihmiset ovat valmiina, koneistot eivät! Olet mitä olet, mutta voit vaikuttaa siihen, miten olet! Ei ole kyse siitä miten sinä näet: kyse on siitä, mitä lahjakkuutesi saa muut näkemään! Uutta yhteisöllisyyttä ja elämänpolitiikkaa edustava kampaajasukupolvi kokee estetiikan politiikkana ja poliittisuuden yhteisöllisyytenä. Noora Vienola ja Lauri Suvanto ovat erinomaisia esimerkkejä nopeasti vahvistuvasta asennemuutoksesta.

Heidän ajattelunsa ydin on, että kampaajan työssä ei riitä tekninen taidokkuus, vaan kaikkein tärkeintä on saada ihminen tuntemaan rohkeutta ja yhteenkuulumista. Kaksikko tiivisti ajatuksensa Hair Magazinelle luomalla kokoelman nimeltä UNIFORM. Lisäksi he kertovat kokoelman taustasta ja filosofiastaan.

Nyt taiturit ovat omillaan ja nälkäisiä mullistamaan kotimaisen kampaamoalan. He loivat Hair Magazinelle kokoelman UNIFORM, joka tiivistää heidän ajatuksensa ja visionsa. Lisäksi he kertovat ajatuksista kokoelman takana.

Katso myös: Step by Step by Noora Vienola ja Lauri Suvanto

Uniform-kokoelma:

”Itsessään ei näe kaikkea, mitä on. Ja sitten joku toinen osaakin tuoda sen esiin! Se tuntuu hienolta. Se on tämä fiilis, se miten tuntee olevansa itse, mutta enemmän!”
– Malli Kirsikka

”Kampaus on symmetrisen epäsymmetrinen, pikkutarkka ja silti vapaa. Tuntuu superhyvältä. Olen itsevarmempi ja coolimpi.”
-Malli Jenni

Filosofiaa kokoelman takana:

Noora Vienola:

”Haluamme Laurin kanssa ajatella, että ihminen pukeutuu hiuksiinsa. Että ne ovat lähin ja omin vaate. Siksi leikkausten on aina oltava monikäyttöisiä ja kokonaisuuden yksityiskohtien sisällettävä merkityksiä.

Työmme lähtökohta on ihmisten mielenkiintoisuus. Se, että heidät saa esiin visuaalisesta ja muusta ähkystä. Ihmiset ovat kerroksellisia. Siksi pyrimme upottamaan myös tekemiimme hiuksiin erilaisia tapahtumia ja juttuja, rakenteita ja värien heijastavuuksia. Se taitaa olla meidän signature stylemme.

Tätä kokoelmaa kutsumme nimellä UNIFORM. Kokoelman taustalla olivat Kenneth Angerin filmit ja niiden räikeä värimaailma. Niissä on sopivan keinotekoista ja ylilyövää estetiikkaa, jopa provosoivaa, mutta silti hyvin vakavasti otettavaa. Muodot sulautuvat yhteen, mutta silti erottuvat toisistaan. Se, mitä teemme, on myös kulttuuriprojekti. Tutkimme, miten ihmiset voisivat vaikuttaa positiivisesti ympäristöihinsä: olemalla enemmän ja vahvemmin omia persooniaan.

Nykyään kaikkea sälää voi olla vähän liiankin helposti saatavilla. Trendit napataan sellaisinaan ja kertakäytetään. Tästä seuraa yleistä sumeutta, jossa mikään ei erotu eikä kukaan todella syvenny itseensä. Meidän tehtävämme on syventää ihmisiä.

Ammatillamme on tärkeä kulttuurinen merkitys. Me tarkennamme, me pysäytämme hetkeksi, me kirkastamme ja täsmennämme. Nyt esiin nousevat 16-20-vuotiaiden heimot. Ilmassa on uudenlaista, puoluekirjatonta poliittisuutta. Solidaarisuutta ja elämänpolitiikkaa. Se näkyy ulkonäkökulttuurissa. Jokainen haluaa olla ja näyttää enemmän itseltään. Tai äkkiä, kuin tyhjästä, syntyneeltä heimoltaan. Kukaan ei voi olla edellä aikaansa.

Kaikki entisaikojen moderni on ollut syntyhetkellään kummallista ja loukkaavaa, kunnes menneisyyden skandaalit ovat nykypäivän klassikkoja. Mikään aate ole ollut omana aikanaan yhtenäinen, vaan vasta myöhemmin hyväksyttynä ja virallisena versiona. Kaikki luova työ perustuu oikeaan ajoitukseen. Jos olet liian aikaisin oikeassa, olet väärässä. Ainakin enemmistön mielestä, joka jätättää. Siksi ajan, ja aikalaisten, olemuksen aistii parhaiten tekoina, liikkeinä, kosketuksina, ääninä, väreinä, muotoina ja materiaaleina.

Emme inspiroidu hiusalasta, koska me olemme itse jo siellä. Emme tee vain tukkaa. Kiinnostavinta on se, mistä ihmisten mielet on tehty, mitä kaikkea heistä voi löytyä. Ja mistä kaikesta heidät voi tämän ammatin avulla vapauttaa!”

Lauri Suvanto:

”Mallit tulivat kuvauksiin valitsemissaan vaatteissa ja näyttivät jo valmiilta, eli itseltään. Meidän tehtävämme oli löytää tietty puuttuva, joskin yhteisessä ajassa olemassa oleva yksityiskohta, jonka lisäisimme heidän persoonaansa. Se voi olla jotain mikroskooppista, mutta silti voimakasta. Etsimme mallin persoonan DNA:ta. Noora ja minä tavallaan hajoitamme mallin ja etsimme hänestä kohtia, joihin voimme sovittaa näkemyksiämme.

Ulkonäkö ei ole tuote, eikä sitä sellaisena pidä myöskään myydä. Kampaamoasiakkaat eivät kaipaa uutta tuotetta, vaan jaettua ymmärrystä siitä, mitä ajassa tapahtuu. Me osallistamme heitä nykyhetkeen. Osallisuuden pitää näkyä lopputuloksissa. Silloin se vahvistaa yhteisöllisyyden fiilistä.

Palkitsevinta on asiakkaan persoonan ja uskalluksen vapauttaminen. Neljä naista, joiden tukat olen jossain vaiheessa leikannut, ovat ajelleet itsensä kaljuiksi. Upeaa tässä on se, että he ovat saaneet niin paljon itseluottamusta, että ovat uskaltaneet rikkoa tärkeän, sukupuolittavan koodin. Vapaaehtoisesti kalju nainen on vieläkin luja sosiaalinen isku vasten systeemin kasvoja Naisten tai miesten tyylejä ei ole. On vain katuja täynnä persoonia. Ulkonäöt vaikuttavat myös kaupunkikuvaan. Jokaisella on unelmansa, mutta kun ne muistuttavat riittävästi toisiaan, voidaan jo puhua heimoista.

Todellisuus on unelmien solukko. Pidän rosoisista asioista, mutta runollisesti. Vaikutteet ovat omassa mielessäni layereinä, eivät siis janamaisesti, vaan samanaikaisesti päällekkäin. On vaikea sanoa, miten kaukana asiat ovat toisistaan, koska kaiken voi tuntea samaan aikaan kaiken läpi. Työni jälki voi olla aggressiivista, mutta samalla hienoeleistä. Eikä missään nimessä eleganttia. Tekninen osaaminen on ammatin perusta eikä kiinnosta asiakasta. Tärkeintä on, kuinka sopivan lopputuloksen hänelle löytää.

Suomessa on jämähdetty ehkä vähän liikaa teknisen osaamisen masterointiin. Ammatillisesti se voi johtaa sisäänpäin kääntymiseen. Pelkällä suorittamisella tätä ammattia ei voi harjoittaa. Ei riitä, että on ”tosi hyvä”. Kampaajina me kerromme ja luomme tarinoita, joiden aihe on asiakas ja juoni nykyhetken olemus. Siinä tämä tekeminen muistuttaa myös jazzia, joka on itselleni läheinen musiikkilaji.

Yksikään meistä ei näe itseään. Tarvitaan ammattilaisen katse, joka osaa nähdä pintojen taakse. Onneksi joillakin meistä on ihmeellinen kyky. Sellaiset ihmiset ovat jotenkin enemmän läsnä kuin muut. Voisiko se olla rohkeutta? Tai vapautta?”

Noora ja Lauri ovat avanneet liikkeen Turkuun. Sen maailmaan voi tutustua täällä


MAINOS