Mainos

Vidal Sassoon – mies, myytti, esikuva

Vidal Sassoon – mies, myytti, esikuva
13. toukokuun 2019 sup@freemindsmedia.com

13. toukokuuta 2019

Vidal Sassoon – mies, myytti, esikuva

Teksti: Niina Campioni (toim. Kaj Kalin)

Harvat jos kukaan, on muuttanut kampaajan ammattikuvaa kuten aina ajankohtainen Vidal Sassoon. Hair Magazine kunnioittaa alan ikonia ja kertoo hänen jännittävästä ja vaikuttavasta elämästään.

Jokaisella tuntuu olevan mielipide Vidal Sassoonista. Ainakin Sassoonilla itsellään. Silti kaikki ovat samaa mieltä siitä, että kukaan toinen ei ole muuttanut ammattialaa kuten hän.

”Hän muutti tavan, jolla hiukset koetaan ja nähdään. Ennen Sassoonia hiuksia pyntättiin ja lakattiin, rakenneltiin ja kohoteltiin. Sitten äkkiä saattoi kuljettaa sormiaan pitkin päänahkaa hiustensa läpi. Se oli taivaallisen vapauttava tunne!”, kertoo Grace Coddington, entinen Vidal Sassoonin hiusmalli ja nykyinen Voguen luova johtaja.

Lapsuus sijaiskodissa

Mutta ennen kuin Sassoonista tuli Sassoon, hänen elämänsä palaset olivat hajalla ja niiden reunat teräviä. Vidal Sassoon syntyi 1928 Hammersmithissä, Lontoon lähistöllä. Isä jätti perheensä, kun poika oli kolmivuotias. Äidillä ei ollut varaa huolehtia lapsistaan. Niinpä Vidal ja hänen veljensä sijoitettiin sijaiskotiin. Siellä Vidal asui 11-vuotiaaksi saakka, kunnes hänen äitinsä solmi uuden avioliiton ja taloudelliset olot muuttuivat paremmiksi.

Sitten puhkesi toinen maailmansota. Vidal halusi tehdä jotain konkreettista ja hyödyllistä maansa puolesta ja värväytyi lähetiksi armeijaan. Samaan aikaan äiti halusi pojastaan kampaajan ja järjesti hänelle töitä salongista. Poika itse ei ollut siinä vaiheessa ollenkaan vakuuttunut hänelle kaavaillusta ammatista.

”Itse asiassa halusin treenata jalkapalloammattilaiseksi, mutta Raymond oli asiasta toista mieltä”, kertoo Vidal itse dokumenttielokuvassa Vidal Sassoon: The Movie.

Hiuslahjakkuus

Hyvin nopeasti oli enemmän kuin ilmeistä, että harjoittelija Vidalilla oli harvinaisen intohimoinen asenne työtään ja alaa kohtaan. Salongin omistaja Raymond Bessone (tai Mr Teasy-Weasy, kuten häntä kutsuttiin) opetti teinipojalle ammatin perusteet.

”Hän toden totta opetti minulle, miten hiuksia leikataan! En olisi milloinkaan saavuttanut asemaani, ellen olisi saanut olla hänen oppipoikansa. Hän myös määräsi minut puhekursseille, joilla East-End aksenttini häivytettiin kuulumattomiin”, Vidal kertoi haastattelussa 2010.

1970: Vidal esittelee tekniikkaansa New Yorkissa.

1967: Vidal leikkaa näyttelijä Mia Farrow’n hiuksia Roman Polanskin ohjaamaan kauhuelokuvaan Rosemary’s Baby. Live-sessiosta kehiteltiin valtava lehdistötapahtuma. Sassoon tiesi, miten lööppejä tehdään.

Fasismia ja rasismia vastaan

Vaikka Vidal oli saanut ammatin, alkoi ajan ilmapiiri ahdistaa ja vaatia konkreettisia tekoja. Toinen maailmansota tuntui asettavan hänet henkilökohtaiseen vastuuseen. 17-vuotiaana hän liittyi juutalaiseen yhdistykseen, joka aktiivisesti vastusti Lontoossa kaiken aikaa yleistyvää fasistista ideologiaa. Vidal kirjattiin jäseneksi, ja siinä yhteydessä häntä luonnehdittiin näin: Anti-fascist Warrior-hairdresser (Anti-fasistinen Soturi-kampaaja).

Muutaman vuoden kuluttua hän lähti Israeliin ja liittyi sen puolustusvoimiin. Hän osallistui Israelin valtion perustamisesta (1947) alkaneeseen ns. Arabien-Israelin konfliktiin. Eräässä haastattelussaan Sassoon kuvailee näitä aikoja ”elämänsä parhaiksi vuosiksi”. Omasta mielestään hänen juutalainen identiteettinsä sai nyt hyvityksen 2000 vuotta kestäneeseen kollektiiviseen vainoon.

Oma salonki

Palattuaan takaisin Lontooseen 1954 Vidal avasi ensimmäisen salonkinsa. Se sijaitsi Lontoon vauraassa Mayfairissa. Tavoitteet olivat enemmän kuin selvät. Hän suunnittelisi ja tekisi uudenlaisia ja muista erottuvia hiustyylejä.

”Koska päätin satsata täysillä tähän ammattiin, halusin samalla myös muuttaa sitä. Halusin eliminoida kaiken turhan ja rönsyilevän ja lähteä perusteista, selkeistä ja yksinkertaisista kulmista ja muodoista. Geometrian on luonnollisesti myötäiltävä asiakkaan kasvonmuotoja ja luustoa”, Vidal kertoo elämäkertadokumentissaan.

Kymmenen vuoden urakka

Sassoon etsi uutta. Mutta asiat eivät muuttuneet yhdessä yössä. Hän sanoo (sittemmin maailmaa kohahduttaneen) muutoksen vieneen häneltä kaiken kaikkiaan kymmenen vuotta.

Vidal ihaili Bauhaus -taidekoulun (1919- 1933) arkkitehtuuria ja sen ankaran puhdaslinjaista estetiikkaa. Sassoon -kampaukset alkoivat perustua selkeyteen ja käytännöllisyyteen, joka helpotti naisten arkea. Nyt naiset saattoivat lähteä heti aamusta suoraan kaupungille, ilman sen ihmeempää tukkastressiä. Naiset vapautuivat tuskallisesta paplarit päässä nukkumisesta ja kovaksi lakatuista mehiläispesä- hökötyksistä.

”Minulle hiukset merkitsevät geometriaa ja kulmia. Halusin leikata muodon hiuksiin ja luoda geometrisen syvä- ja pintarakenteen. Kokonaisuudesta oli eliminoitava kaikki ylimääräinen ja hajottava. Sodanjälkeinen todellisuus vaikutti myös kampaamotyöhön. Naiset palasivat työelämään, eikä heillä ollut aikaa istuskella tunteja hiustenkuivaajan alla. Naiset ottivat takaisin valtansa”, Vidal totesi New York Timesin haastattelussa 1993.

1963: Vidal leikkaa muotoilija Emmanuelle Khahnin hiuksia. Mestarin omakätisesti leikkaamasta Vidal-lookista tuli monien design-ammattilaisten suosima ”statement”.

1981: Vidal Sassoon eli aktiivista elämää ja harrasti mm. joogaa. Tässä kuvassa hän esittelee muskeleitaan ja pyörittelee Francesca Thysseniä (Itävallan Arkkiherttuatar, Unkarin, Böömin ja Kroatian Kuninkaallinen Prinsessa). Samalla kuvataan Sassoonin lanseeraamaa omaa farkkukokoelmaa.

Pään heilautus

Äkkiä naiset saattoivat heilutella tai ravistella päätään, harjata ja kammata nopsasti tai kohentaa kampaustaan vain kädellä sipaisten. Rakenteellisesti loogisen leikkauksen ansiosta hiukset asettuivat oikeille paikoilleen. Se tuntui uskomattoman vapauttavalta, jopa kumoukselliselta.

Sassoonin tunnetuin design on ilman muuta niin kutsuttu Five-point-cut. Leikkaus, joka otti muotonsa yhdellä pään heilautuksella.

”Vidal ei tehnyt sitä minulle, hän teki sen minuun. Se oli todella hämmästyttävä leikkaus, kukaan ei ole tehnyt sitä sittemmin paremmin. Five-point-cut vapautti kaikki”, kertoo Grace Coddington, legendaarisen uuden ulkonäön ensimmäinen malli.

Maine levisi kuin kulovalkea

Uusi ja hämmästyttävä kampaus tarvitsi enää vain sopivan mediasilauksen. Niinpä Vidal sekä leikkasi ja että valokuvasi Nancy Kwanin. Sittemmin ikoniseksi muuttunut kuva levisi ympäri maailman Voguen eri versioissa. Vidal Sassoonista oli tullut koko maailman tuntema tähti.

”Nancy-sessio osoitti ja vakuutti minut siitä, että olimme osuneet maaliin. Se oli siinä!” kertoi Vidal.

Ja loppu onkin sitten historiaa. Vidalista tuli kansainvälinen julkkis ja etusivun naama, mm. New York Timesissa. Alusta alkaen Vidal tajusi, että Amerikan valloitus olisi välttämätön seuraava askel. Niinpä hän muutti New Yorkiin ja myöhemmin Los Angelesiin. Siellä Vidal Sassoon brändättiin tuotemerkiksi 70-luvun alussa. Tuotemerkin synnyssä oma keskeinen roolinsa oli myös näyttelijä Michael Canella.

”Sanoin Vidalille, että hän tarvitsee myös jotakin sellaista, joka työskentelee ja tuottaa hänelle myös silloin kun mies itse on umpiunessa. Sanoin, että hänen pitäisi saada kauppoihin shampoo ja muita hiustuotteita”, Michael Cane muistelee.

Tv-tähti

Uusi tuotesarja oli välitön menestys. Tunnuslause oli tuttu kautta maailman: If you don’t look good, we don’t look good. Vidal-ilmiö ei tarkoittanut vain hiuksia. Amerikka palvoo superjulkkiksia ja televisio on laukaisualusta mediasirkukseen, niin myös Vidalin tapauksessa. Vaimonsa Beverlyn kanssa hän veti omaa lifestyle-ohjelmaa nimeltä Your New Day with Vidal Sassoon. Sarja kesti vain yhden kauden, mutta Vidalin mukaan kokemus oli ”yhtä juhlaa”.

TV-julkisuus merkitsi Vidal Sassoonin nimen kaupallistumista ja liikevaihdon huippulukemia. Sassoon-salonkeja ja kouluja avattiin vauhdilla. Yhä useammille tarjoutui mahdollisuus kouluttautua ja perehtyä Sassoon-tekniikkaan. Sassoon-leikkauksesta tuli erottamaton osa hiusmuotoilua.

Yksi lukemattomista muotilegenda Mary Quantille tehdyistä muotoleikkauksista. Quant oli Sassoonin elinikäinen asiakas. Sassoonin luoma tyyli sopi täsmälleen Quantin keksimiin Pop ja Op -muoteihin.

Jooga ja hyvinvointi

Vuosien mittaan Vidal Sassoon kiinnostui yhä enemmän joogasta ja muista henkisen tasapainon saavuttamiseen ja ylläpitoon vaikuttavista menetelmistä. Hän alkoi vähitellen luopua luomastaan imperiumista ja keskittyä hyväntekeväisyystoimintaan. Hän auttoi Katarina-myrskyn uhreja ja perehtyi jälleenrakennusprojekteihin. Hän perusti keskuksen, joka omistautui antisemitismin syiden ja olemuksen tutkimukseen. Vuonna 2011 Vidal Sassoonilla todettiin leukemia. Vuotta myöhemmin, 9. toukokuuta 2012, hän menehtyi.

”Sassoon mullisti käsitykset ulkonäöstä. Hänen ansiostaan hiuksemme näyttävät siltä kuin näyttävät. Hänen myötään brittiläisestä hiusmuotoilusta tuli maailman parasta. Hän oli sankarini”, sanoi kampaajalegenda Lee Stafford.

Hänen kanssaan on helppo olla samaa mieltä. Olemme kaikki kiitollisuudenvelassa Sassoonille.

Yksityinen Vidal Sassoon

Vidal oli neljästi naimisissa. Vaimojen nimet olivat Elaine Wood, Beverly Adams, Jeannette Hartford-Davis ja Rhonda ”Ronnie” Sassoon. Kaikki he ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla Sassoonin uraan. Vidal Sassoonilla oli neljä lasta: Catya, Eden, Elan ja David. Catya kuoli huumeidenkäytön aiheuttamaan infarktiin. Davidin ja isän välit olivat tulehtuneet ja Vidal poisti ennen kuolemaansa Davidin nimen testamentistaan.

Vidal Sassoon The Movien trailerin voit katsoa tästä

MAINOS